Güneş Paneli İnverteri (Inverter) Nedir?
İnverter(İnvertör) nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak doğru akımları, alternatif akıma çeviren cihazlardır. Güneş panellerinden gelen doğru akım (DC olarak adlandırılır.) günlük kullanıma uygun kullanıma dönüştüğü yer inverterlerdir. İnverterlere gelen doğru akımlar alternatif akım (AC olarak adlandırılır.) olarak depolama alanlarına iletilir. Burada bahsedilen depolama alanlarına örnek olarak akü veya pil örneklerini verebiliriz. Alternatif akımlar günlük hayatta kullandığımız akımlardır. Türkiye’de alternatif akım 220 Volt’dur. Güneş panellerinden gelen DC akımı inverter yardımı ile AC akıma yani 220 volt veya 380 volta çevrilerek akülere depo edilir. Yani güneşenerji santrallerinde mutlaka kullanılması gerekmektedir.
Güneş panellerinde invertör kullanmanın amacı ise panellerden gelen dalgalı, kesintili, dengesiz ve harmonik akımları önleyerek verimli bir şekilde depolanmasını sağlamaktır.
İnvertör (İnverter) kullanım alanları nelerdir?
Bu cihazların kullanım alanlarının en başında Güneş enerji santralleri gelmektedir. Fakat yalnızca bu alanda kullanılmamaktadır. Alternatif akım kullanabilmek adına teknelerde ve karavanlarda, kesintisiz güç kaynaklarında (UPS) ve elektrik kesintilerine karşı kullanılan akü grupları ile birlikte alternatif akım tüketen birçok cihazda İnverter kullanılır.
İnverter güneş paneli sistemlerinde en yaygın kullanılan ekipmanlardan bir tanesidir. İnverter genel anlamı itibari ile frekans düzenleyici anlamına gelmektedir. İnverterle birlikte kullanılan konverterler sayesinde; doğru akım alternatif akıma çevrilerek, voltaj değeri artırılır ve şebeke elektriği elde edilir. İnverterlerin elektrik üretme gibi bir işlevleri bulunmaz, düşük değerdeki akımları yükseltme amacıyla kullanılırlar. Güneş enerjisi ve rüzgar türbini sistemlerinde iki çeşit inverter çeşidi vardır. İnverter çıkış dalgaları; tam sinüs inverter ve modifiye sinüs inverter olarak iki çeşittir. Bu cihazların kullanım alanları; evlerden iş yerlerine, otomobillerden rüzgar ve güneş enerji ünitelerine kadar birçok farklı alanlardır. Otomobillerde, karavanlarda aküden alınacak 12 voltluk doğru akımı, inverter sayesinde 220 volt alternatif akıma çevirmek mümkün olmaktadır.
Genel bir açıklama yapmak gerekirse inverter; hem doğru akımı alternatif akıma çeviren cihazlardır, hem de düşük voltaj değerlerini yüksek değerlere çeviren elektrik cihazlarıdır. Akülerden aldıkları; 12 V, 24 V, 48 V gibi elektrik birimlerini şebeke gerilimi olan 230 V alternatif akıma çevirmeye yararlar. Ayrıca şebekede meydana gelecek elektrik dalgalanmalarını da içlerindeki devreler sayesinde filtreleyerek temiz ve sabit bir değer elektrik elde edilmesini sağlarlar. İnverterlerin şebekeye zarar verme olasılıkları bulunmaz. Yaptıkları filtreleme işlemi sayesinde; elektrikli aletlerin voltaj dalgalanmalarından zarar görmesini önlerler. Hem elektrik tasarrufu hem de cihaz korumasında önemli rol oynayan cihazlardır.
Tam sinüs inverter, modifiye sinüs inverter, on grid inverter, off grid inverter, trifaze inverter, akıllı inverter, monofaze inverter, güneş enerjisi inverter, solar inverter, inverter, ucuz inverter, hibrit inverter